Home

Youh praktijk voor begeleiding bij verlies


praktijk voor begeleiding bij verlies

Disclaimer

disclaimer

Rouwproces


Rouwen is hard werken. Niemand doet het op dezelfde manier, maar er zijn veel herkenbare gevoelens. Je kunt erg verdrietig zijn, boos, bang of machteloos. Je kunt je ook opgelucht voelen en daar voel je misschien schaamte over. De één vlucht in werk, de ander kan alleen maar zitten en voor zich uit staren.

Deze reacties, en nog zoveel andere, zijn heel normaal bij rouw.

Rouwen is een werkwoord, er zijn rouwtaken: je bent actief bezig met het verlies en dat kost veel energie. De taken lopen vaak door elkaar.

Rouwtaak 1: Erkennen

‘Ik kan het niet geloven, maar toch is het waar’. Je verstand weet dat het zo is maar je wilt het niet voelen. Je bent meer aan het overleven dan leven. Deze rouwtaak vraagt erom onder ogen te zien wat er is gebeurd, door goed afscheid te nemen en steeds opnieuw je verhaal te vertellen. Je beseft dat het echt gebeurd is, dat het echt waar is. De ander luistert. Jouw hart luistert ook en erkent het verlies.

Rouwtaak 2: Herkennen

Het verlies roept een wirwar van gevoelens op en al die gevoelens horen bij de rouw: je begint het te herkennen. Dat gaat met vallen en opstaan. Soms pak je de draad weer op, soms ga je voor je gevoel volledig onderuit. En in alle gevallen is het goed, dat is rouwen. Je bent op zoek naar stevigheid, je voelt en uit de pijn van het verlies. Je doet wat bij jou past.

Rouwtaak 3 en 4: Verkennen en verbinden

Het lijkt erop alsof je jezelf opnieuw leert kennen. Je bent niet meer dezelfde als voorheen want het verlies heeft jouw leven voorgoed anders gekleurd. Soms denk je dat alles oké is, maar ineens is het verlies er weer. Omdat het een speciale dag is, omdat je jullie liedje hoort, omdat iemand iets zegt. Verlies wordt een deel van je leven als je steeds opnieuw het verlies durft aan te kijken. Je durft je opnieuw te verbinden met mensen en het verlies krijgt een plek in je hart.