Home

Youh praktijk voor begeleiding bij verlies


praktijk voor begeleiding bij verlies

Disclaimer

disclaimer

Verlies

Verlies, in feite is het een vreemd woord voor het proces waarin jij je nu bevindt. Je bent iemand (of iets) verloren maar het lijkt of diegene (of dat) des te meer aanwezig is. En misschien is dat nu net waar het om gaat. Als we het over de rouw na het verlies van een geliefd persoon hebben, dan is diegene volop aanwezig. In herinneringen, in verdriet, woede en wanhoop, in mensen en in voorwerpen. In liefde. De aanwezigheid van die mens heeft jouw leven voorgoed anders gemaakt. Daarom kan je in rouw ook de tijd niet terugdraaien. Je kunt wel terugkijken, met elk gevoel dat daarbij hoort.

Je leven zal voor altijd anders zijn en het blijkt mogelijk te zijn verder te gaan, in contact met mensen en de wereld om je heen. Er is een litteken, dat heelt maar het blijft voelbaar en het maakt ons tot wie we nu zijn.

Het verhaal ‘De tocht naar de herberg’ verwoordt mooi waar het om gaat. We kunnen de pijn en het verdriet proberen weg te stoppen, maar dat werkt niet. Hoe harder we het wegstoppen, hoe meer het aanwezig is. Door het uit te pakken en aan te kijken, wordt de last van het verlies hanteerbaar en leefbaar.

Je kunt meer over rouwen lezen in Rouwproces.